вторник, 23 мая 2017 г.

Батик


Батик привабливий своєю простотою і тим, що ви не повинні бути професійним художником, щоб досягти гарних результатів. Батик це захоплююче хобі і не треба соромитися і бояться того що цей процес може забирати багато часу.


Матеріали і інструменти для холодного батику:

Для батика слід використовувати тільки натуральні тканини: бавовна, льон, шовк. Слід переконатися в тому, що ваша тканина з натуральних ниток і має однорідну структуру полотна. Зробіть невеликий тест для перевірки тканини. До невеликого шматочка тканини піднесіть запалений сірник - синтетична тканина швидко тане, практично не має запаху і утворює жорсткий залишок. Натуральні волокна горять повільніше, мають характерний запах і утворюють м'яку золу. Кращою тканиною для батика вважається шовк, але для навчання немає ніякої необхідності використовувати таку дорогу тканину. Для навчання та експериментів рекомендую використовувати тонку тканину з бавовни. Перед використанням тканину слід випрати в теплій воді з господарським милом (порошки не рекомендується, так як містять різні хімічні добавки, кондиціонери) і пропрасувати.

  • Фарбу для батика початківцям також рекомендується вибирати не дорогу, обов'язковою умовою повинно бути, щоб фарба призначалася саме для батика. Фарба для батика буває універсальна, яка підходить для бавовни, льону, шовку і навіть вовни, а буває тільки для шовку. Тому купуйте уважно. Мінімальний набір кольорів: жовтий, червоний, синій і чорний. Якщо ви бажаєте, то можете придбати готовий набір, як правило, все необхідне вже є в наборі. Ви легко можете змішувати кольори між собою і отримувати потрібні відтінки. При використанні фарб обов'язково дотримуйтесь інструкції виробника.
  • Для холодного батику вам буде потрібно резервує. Ви можете придбати резерв прозорий і потім за допомогою акрилової або олійної фарби (дивіться рекомендації виробника) надати потрібний колір.
  • Скляна трубочка для нанесення резервує. Трубочки бувають різних розмірів в діаметрі, виберете для початку середній розмір. Можна використовувати гумову грушу для набору резервує.
  • Дерев'яна рама або п'яльці для натяжки тканини. Для початківців ідеально підійдуть пяльци, так як п'яльці компактні, зручні у використанні. Якщо ви вирішили використовувати дерев'яну рамку, то вона повинна бути з м'яких порід дерева - ялина, сосна, інакше ви просто не зможете закріпити тканину кнопками або голками.
  • Художні кисті повинні бути м'якими. Ви можете використовувати м'які синтетичні художні кисті. Також при нанесенні фарби на тканину можна використовувати ватяний тампон, намотаний на кінчик палички.
  • Вам буде потрібно палітра для змішування фарб або баночки. А також ємність з водою для промивання пензлів. Стара тканину або паперові серветки для просушки кисті.
  • Шаблон для нанесення візерунка. Намалюйте самі або знайдіть в інтернеті малюнок, який хочете нанести на тканину. Вибирайте малюнок якомога простіше, чи не вибирайте складних візерунків. Наша початкова завдання навчання. Згодом, коли вже придбаєте, необхідні навички і знання, можете переходити до більш складних проектів.

Порядок виконання холодного батику:

Щоб візерунок чи не змістився, закріпіть тканину на шаблоні за допомогою шпильок.

Олівцем нанесіть на тканину контур малюнка з заздалегідь приготованого шаблону.
 
Закріплюємо тканину за допомогою ниток або шпильок на рамі або вставляється в п'яльці. Тканина повинна бути натягнута на раму, як барабан. У цьому випадку більше гарантій нанести рівну резервну лінію.
Перед нанесенням резерву на тканину, слід потренуватися на непотрібному шматку тканини. Зробіть кілька пробних ліній на шматочку тканини, за якістю таким же, на якому ви збираєтеся працювати. Почекати висихання і перевірити на пробивання.
Необхідна кількість резервує грушею засмоктують в трубочку (баночку після цього слід щільно закрити). Наносимо резерв, на тканину, торкаючись кінцем трубочки поверхні. Наносити резерв слід рівномірно, контур повинен бути замкнутий, інакше фарба буде розтікатися по тканині безформними плямами. Ведіть лінії по контуру олівця плавно без зупинок, щоб склад, що резервує зміг просочити тканину наскрізь.

Після повного нанесення резервує, тканину слід просушити на повітрі до повного його висихання (не менше 40-50 хвилин). Після того як склад підсох слід переконатися в цілісності і надійність контуру. У невеликій кількості води розведіть 1-2 краплі шампуню або рідкого мила. Умочіть кисть в розчин і нанесіть на окремі замкнуті контуром ділянки тканини. Якщо вода через пару хвилин просочилася за межі контуру, то резервує, нанесений недбало. В цьому випадку потрібно олівцем відзначити місця порушень, висушити тканину (можна використовувати фен) і нанести ще раз склад, що резервує, але краще з вивороту тканини. Залишки резерву необхідно видалити зі скляної трубочки, а трубочку ретельно промити уайт-спиритом або бензином.

Ще раз, переконавшись в надійності резервує, можна приступати до фарбування.
Фарби для розпису тканини можна використовувати як концентрованими, так і разбавлен¬нимі водою (дивіться інструкцію виробника). Якщо фарба необхідного кольору відсутня, її можна отримати шляхом змішування фарб один з одним в певних пропорціях, що підбираються експе¬ріментальним шляхом. Перед вживанням фарбу слід перемішати.
Розбавлені фарбувальні розчини наносять на тканину кистю або ватяними кульками, накрученнимі на дерев'яну паличку. Спочатку зафарбовують світлі елементи малюнка, а потім більш темні його частини.
Фарбувальні розчини легко розтікаються по тканині.
При зафарбовуванні великих поверхонь, рекомендується рівномірно протирати всю вологу поверхню шматком вати. Після того як візерунок нанесений залишаємо роботу до повного висихання в провітрюваному приміщенні.
Після повного висихання знімаємо батик з рами. Далі ви можете вже використовувати своє творіння, наприклад, визначити в рамку і повісити на стіну. Якщо батик плануєте носити, використовувати в господарстві, то його фарбу слід закріпити і тканину обробити паром.


Комментариев нет:

Отправить комментарий